Click...

Wednesday, October 13, 2010

memorizing....

sesiapa yg ada teknik penghafalan yg pantas..
8 chapters for 1 week..

yg sy perasan la...
ada org hafal..sambil baca kuat2...

ada yg baca dlm hati then pandang ke langit mengulanginya..

ada yg tulih balik contents tu..

ada yg dah abih chapter ulang beberapa kali chapter yg same..mcm sonok je..

ada yg suka tgk soalan cepu emas la konon..then try answer..tekan jer butang question mark..

ada yg baca sambil dgr lagu..lame2 earphone yg baca buku..

ada yg baca sambil tgk tv..

ada yg baca dlm train nih..

ada yg study kt katil..sepah semcm..selagi x puas hati mcm x leh nk tido..

ada yg highlight...


ape lagi ek....
korang mcm mana...
berilah tips pd sy ye...

hopefully i can make it the exam by this adventure Saturday..

16 comments:

Mario said...

fikir cara2 nak pecahkan bilik lec nak curik kertas soklan...weeeee

mahira oya said...

x terpikir plak nih...
good idea in a bad situation...

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

suker baca sambil dengaQ lagu...hehe ♥

nabilah_2908 said...

ambil segala notes..blend..n minum airnya...hehehehe...

sorry... ;)

sure sakit kepala kan nk mengingat semua...hmm...

biasanya sy suka tulis dlm kertas...nota kecil...bawa la ke mana2.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
CERMIN KU RETAK SERIBU

mahira oya said...

yanie: masuk kt kepala x tu..
nabilah: tu la x penah try blend2 nih..kalu berkesan nk gak try

ManjaIxora said...

klu i dolu2 buat note2 pntg..

pastuh guna pen kaler2.. jd warna-warna pelangi giteww..

seronok jer baca.. hohoho

AngahSayang2314 said...

wah kalau tanya angah kan?? yg highlight tapi entah la dah lama tinggal zaman school

haslina said...

erm..dulu2 suka underline@kotak kan@kalerkan klu untuk formulalah...maklumlah org engineering byk math...

tp klu untuk subject teori..mmg kena wat macam nota pendek..

gud luck..

mahira oya said...

eh korang bertiga manjaixora,angah & haslina same la...
ini menunjukkan sy kene buat gtu..
mane nk godek highlighter nih..

AiDa AzRyN said...

I ske study kat atas katil~ bila a mengantuk je terus tdo~ ngeh3~ :D

mahira oya said...

hehehe..buku baca aida ye..

cemomoi said...

heee dah lama tinggalkan kerja ni tapi kot teknik tulang ikan tu bule membantu la kot

mahira oya said...

oooo..peta minda kah..hee

jenanese said...

cara aku...

baca dan highlight mana2 yang patot.
pastu tulis mana2 isi yang penting.kalo aku tak ingat gak, aku try baca.

tapi cara yang paling berkesan...

minum 3 kali sehari air rebusan buku/nota yang nak dihafal. jangan lupe selawt 3 kali sebelum minum..i.Allah menjadi...

rossoneri said...

buat short notes-isi2 penting..
pastu tulis balik, banyak2 kali..
sure ingat punya..

mahira oya said...

ye ke tu jenna...ayoyoy..
roosoneri mmg buat gitu tp mase x smpt

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails